Informació: Alertes de Protecció Civil

La Directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, imposa l’obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d’alerta basats en telefonia mòbil, ja que els mòbils tenen una amplíssima cobertura i així s’assegura la difusió d’alertes a pràcticament tota la població que es pugui veure afectada per qualsevol tipus d’emergència. EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d’alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l’emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura. Aquest sistema:

  • Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d’emergència.
  • És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
  • No suposa cap cost per a l’usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.

Aquestes alertes són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

Consisteixen en la recepció de notificacions (missatges de text) emergents a la pantalla dels telèfons mòbils intel·ligents que estiguin ubicats a la zona de l’emergència en el moment de l’enviament de l’alerta i mentre l’alerta estigui activa.

Les alertes s’activen quan ens trobem en una zona afectada per una emergència greu, o quan pugui produir-se de forma imminent, i calgui que actuem de forma urgent seguint unes instruccions per evitar patir danys directes greus. També, en simulacres i proves de l’eina amb participació de la població.
Els missatges s’identifiquen clarament perquè van encapçalats pel text “Alerta de Protecció Civil”, o bé pel text “Alerta presidencial”, en funció de la configuració del teu mòbil.

Aquest tipus de missatges es mantenen en pantalla fins que es prem el botó “acceptar”.

El so dels missatges d’avís al mòbil és fort i estrident per poder alertar degudament. Està predeterminat i no es pot configurar. Quan es rebi el missatge també es produirà la notificació per vibració.
Els telèfons mòbils que tenen activada per defecte la recepció de les alertes són els de les versions següents: Android versió 11 o superior i iOs versió 15.6 o superior.

Si no es tenen activats per defecte els avisos d’emergència, cal configurar el mòbil per rebre’ls. Les instruccions estan disponibles a Tutorial com configurar mòbils CAT (gencat.cat).

En els propers mesos, i abans de la campanya de riscos d’estiu, es faran proves d’enviament d’alertes de protecció civil al mòbil a tot Catalunya. En cada una d’aquestes proves es donarà cobertura a una o diverses àrees i es prepararan coordinadament amb les delegacions del Govern.

  • La prova a la demarcació de Girona i Catalunya Central: 27 d’abril

Es preveu que l’horari de les proves serà entre les 11 h i les 13 h aproximadament i hi haurà tres o quatre enviaments a cada zona, en funció de les necessitats del CECAT.

Us anirem informant a mesura que tinguem més informació, però també la podeu consultar a Alertes de protecció civil. Departament d’Interior (gencat.cat).