Dia Internacional de les Dones

Declaració institucional del 8 de març de 2024, Dia Internacional de les Dones

Des de fa moltes dècades, els drets sexuals i reproductius han estat al centre de la lluita feminista a escala global. I és que el dret al propi cos és el dret més essencial de tots. Tant és així que el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones. Un control que, arreu del món, s’exerceix a través de la imposició de normes que condicionen la forma de viure la sexualitat i la reproducció de les dones, de l’estigmatització de les dissidències sexuals, de relegar el coneixement del propi cos i l’educació sexual a l’espai privat, de mites i tabús sobre processos tan naturals com la menstruació i el climateri, i d’una manca de recerca mèdica per diagnosticar i tractar adequadament les patologies que afecten especialment o exclusivament les dones.
Sí, el dret al propi cos és tan personal com polític. Per això ha d’estar al centre de l’agenda política. Sí, els drets sexuals i reproductius són drets humans, tal com va reconèixer la comunitat internacional als anys noranta. I per seguir avançant en la transformació feminista del país que empenyem amb força les entitats i les institucions, és essencial garantir uns drets que han costat molt d’aconseguir i conquerir-ne de nous.

Perquè mai més cap dona hagi de recórrer molts quilòmetres per accedir a qualsevol dels dos mètodes d’interrupció voluntària de l’embaràs. Perquè totes les dones tinguin accés gratuït a l’anticoncepció de llarga durada. Perquè s’acompanyi des de les institucions el dol gestacional i es trenqui un silenci social que fa més dolorosa encara aquesta pèrdua. Perquè l’educació sexual integral sigui accessible al llarg de tot el cicle vital, tant des de l’àmbit educatiu com comunitari, per conèixer millor el propi cos, per gaudir de la nostra sexualitat amb plena llibertat, sigui quina sigui la nostra orientació sexual o identitat de gènere, per promoure l’autocura de la salut i les decisions corresponsables, i per prevenir les violències sexuals i establir relacions sexoafectives basades en el respecte, la llibertat i el consentiment. Perquè s’erradiqui qualsevol forma de violència obstètrica o vulneració dels drets sexuals i reproductius, i perquè millori el diagnòstic precoç de l’endometriosi o l’acompanyament a la salut perinatal. Perquè totes les dones del país tinguin accés gratuït a productes menstruals reutilitzables i disposin d’informació de qualitat sobre la menstruació i el climateri. Perquè menstruar no comporti una despesa extra a les dones, per acabar amb la pobresa menstrual, per cuidar-nos millor en totes les etapes de la vida i per tenir cura del planeta.

Avui, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, reivindiquem tots els avenços assolits en aquests drets gràcies a la força dels feminismes. I també proclamem que el nostre país no farà ni un pas enrere davant les amenaces de l’extrema dreta i dels grups antigènere. Catalunya és i seguirà sent capdavantera en la defensa dels drets sexuals i reproductius.