A finals del 2019 es van detectar a Catalunya els primers exemplars de bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), un insecte que tot i ser molest i crear alarma perquè busca refugi als edificis per passar-hi l’hivern, no representa cap risc per a les persones ni els animals, però que cal controlar i destruir per evitar els problemes que pot generar als conreus.
Aquest insecte pot afectar els conreus, principalment arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius. És per això que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha posat en marxa, amb el suport dels Ajuntaments, Parc Agrari, ADF i pagesos un protocol per a detectar i fer un seguiment de la plaga que permeti controlar-la.
Per tal d’evitar la seva proliferació i els perjudicis que pot ocasionar als conreus, cal destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions. Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, els insectes no s’han d’alliberar a l’exterior, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.
Si detecteu aquest insecte es convenient que ho comuniqueu a l’Ajuntament per tal de conèixer l’abast i afectació que aquesta plaga té al municipi.